HomeArrangementsprijs voor feest of partij tegen 6% btw-tariefSRAArrangementsprijs voor feest of partij tegen 6% btw-tarief

Arrangementsprijs voor feest of partij tegen 6% btw-tarief

Wanneer u als horecaondernemer all-in arrangementen verkoopt, zijn alle btw-tarieven van toepassing. Het aanbieden van eten en drinken in een restaurant valt onder het 6%-tarief. De verkoop van alcoholhoudende dranken is belast met het hoge btw-tarief van 21%.

Arrangementen

Bij arrangementen in de horeca is onder andere sprake als voor een vaste prijs eten wordt aangeboden en de drankjes zijn inbegrepen in de prijs. Uw gast betaalt bijvoorbeeld een vaste prijs van € 25, waarvoor hij/ zijt mag eten én frisdrank, bier en wijn bestellen. Het eten is normaal gesproken belast met 6% btw, maar bier en wijn is belast met 21% btw.

Let op! Wanneer u een arrangement verkoopt, moet u zorgvuldig bijhouden hoeveel alcoholische dranken daarbij worden geschonken. Over de alcoholische dranken moet u vervolgens 21% btw afdragen, en over de rest 6%.

Voorbeeld:

Worden door de gast die € 25 heeft betaald voor het arrangement twee wijntjes gedronken die normaal verkocht worden voor € 2,50, dan moet u daarover (21/121 x € 5) € 0,86 btw afdragen. Over de overige € 20 is (6/106 x € 20) = € 1,13 btw verschuldigd.

Voor u als horecaondernemer vergt dit een nauwkeurige administratie. Vooraf kan met de Belastingdienst een mengtarief worden overeengekomen die standaard op de arrangementen wordt toegepast.

Proefprocedure

Momenteel loopt er een proefprocedure met betrekking tot de verkoop van arrangementen in de horeca. Gesteld wordt daarbij dat de verkoop van alcoholhoudende dranken opgaat in de hoofddienst, te weten de restaurant- of cateringdienst, en dat er sprake is van onsplitsbare prestaties waardoor op het geheel 6% btw van toepassing is.

Tip: Momenteel loopt een proefprocedure waarin gesteld wordt dat er bij de verkoop van een arrangement sprake is van één onsplitsbare prestatie waarop het 6% btw-tarief van toepassing is. Door ieder tijdvak bezwaar te maken tegen de eigen btw-aangifte, behoudt u uw rechten ingeval inderdaad blijkt dat 6% op het gehele arrangement van toepassing is. Neem contact op met een van onze adviseurs om u hierbij te adviseren.

Contact

Kantoor De Meern
Gouvernantelaan 3 en 6a
3454 WE De Meern
030-666 5389
Kantoor Amstelveen
Binderij 1b
1185 ZH Amstelveen
020-640 6665