HomeUw automonteur en verkoper in bedrijfskledingSRAUw automonteur en verkoper in bedrijfskleding

Uw automonteur en verkoper in bedrijfskleding

Heeft u automonteurs in dienst maar ook verkopers en baliemedewerkers en wilt u graag dat zij bedrijfskleding dragen? Dan is er door de diversiteit in uw personeel een verschillende behoefte aan type kleding. Wees u ervan bewust dat deze diversiteit zich ook voordoet in de fiscale behandeling. Als u het echter op de juiste manier aanpakt, kunt u uw personeel fiscaal voordeliger kleden dan u wellicht gedacht had.

Uw eigendom

Voor ter beschikking gestelde werkkleding, kleding dus die uw eigendom is en die uw werknemers mag gebruiken, geldt een nihilwaardering. Dit betekent dat de verstrekking van werkkleding onbelast kan.

Let op! U moet de werkkleding echt ter beschikkingstellen. Geeft u een kledingvergoeding of geeft u de werknemers kleding die vervolgens hun eigendom wordt, dan geldt de nihilwaardering niet.

Wat valt onder werkkleding?

Daarnaast moet echt sprake zijn van werkkleding. Als werkkleding wordt in dit verband aangemerkt:

  • werkkleding die uitsluitend of nagenoeg uitsluitend geschikt is om tijdens het werk te dragen;
  • werkkleding die voorzien is van één of meer logo’s met een oppervlakte van samen minimaal 70 cm2;
  • werkkleding die achterblijft op de werkplek.

Overall voor monteurs

U kunt dus onbelast een overall aan uw monteurs ter beschikking stellen. Dit is immers kleding die uitsluitend geschikt is om tijdens het werk te dragen.

Nette kleding voor baliepersoneel

Loopt uw baliepersoneel altijd in bijvoorbeeld een nette polo of trui, dan kunt u ook deze onbelast ter beschikking stellen mits voorzien van één of meer logo’s met een oppervlakte van samen minimaal 70 cm2.

Kostuum verkoper

U kunt zelfs aan uw verkopers een kostuum onbelast ter beschikking stellen. Voorwaarde is wel dat dit kostuum op de werkplek achterblijft. Uw verkopers zullen zich dan ’s morgens bij binnenkomst en ’s avonds bij vertrek moeten omkleden.

Let op! De werkkleding die achterblijft op de werkplek moet ook echt achterblijven. Als deze kleding af en toe mee naar huis gaat om gewassen te worden, geldt de nihilwaardering niet. U zult daarom zorg moeten dragen voor reiniging van de kostuums. Gelukkig kan deze reiniging op dat moment ook onbelast plaatsvinden.

Een kledingvergoeding kan ook, maar…

Stelt u geen werkkleding ter beschikking, maar geeft u een kledingvergoeding dan kan dit niet zonder meer onbelast. Een vergoeding voor werkkleding is individueel belast bij uw werknemers, tenzij u de vergoeding aanwijst als eindheffingsbestanddeel in de vrije ruimte. De vergoeding is dan belast tegen 80% eindheffing als deze samen met alle overige aangewezen vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen hoger is dan 1,2% van uw totale fiscale loonsom. Alleen als u binnen deze vrije ruimte van 1,2% blijft, zal de kledingvergoeding onbelast zijn.